Kruidenweetjes & recepten
Om geneeskrachtige kruiden verantwoord te gebruiken, is kennis vereist. Er zijn echter genoeg kruiden die je veilig kunt eten of verwerken. Het leuke is: ze zijn gewoon in het wild te plukken!
Paardenbloem – sla en limonade
Jonge paardenbloembladeren vormen de eerste sla van het jaar: molsla. Dit aten mensen vroeger in het voorjaar. Het was fijn om na een winter van vet en zwaar eten weer verse groente te kunnen eten. Bovendien reinigen jonge paardenbloemblaadjes het lichaam. Ze helpen bij de vetvertering en reinigen de nieren.
Van de bloemen maak je een lekkere limonade. Breng 50 bloemen, een in plakjes gesneden citroen en 50 gram suiker in een pannetje water aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat een paar uur trekken en giet de limonade door een zeef in een schone fles.
Madeliefjes – in de thee
Madeliefjes helpen het slijm in je keel op te lossen en versterken de immuniteit. Voor madeliefjesthee doe je kokend water in de theepot en voeg je vervolgens een handjevol madeliefjes met steeltje toe. Heel smakelijk en het ziet er vrolijk uit, al die drijvende bloemetjes.
Weegbree – wondermedicijn
Weegbree is bijna overal goed voor! Als je de blaadjes kneust, komt het sap vrij. Hiermee verlicht je pijn bij wondjes, brandnetelsteken en muggenbeten. Gewoon met het geneusde blad over de plek wrijven. Het fijne is, dat weegbree overal groeit. Je hebt dit medicijn dus altijd bij de hand.