Broeder

Een ouderwets lekker recept

Broeder

In de trapkast in de keuken van de Oudheidkamer vind je een bijzondere, aardewerken bakvorm. Hij bestaat uit twee delen en werd gebruikt voor het maken van broeder.

Geen dagelijkse kost

Broeder is een luxe brood, gevuld met krenten en rozijnen. Andere namen voor dit type brood zijn poffert, boffert en ketelkoek.
Broeder werd gegaard door het deeg in de gesloten vorm te plaatsen en deze twee uur lang in een pan kokend water te verhitten. Tegenwoordig gebruiken we er een tulbandvorm en oven voor.

Recept broeder

Ingrediënten:
400 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
450 ml lauwe melk
200 gram krenten en rozijnen
Snuf zout

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng bakmeel, eieren en melk door elkaar. Voeg daarna de krenten en rozijnen en een snufje zout toe. Bak het deeg in een ingevette tulbandvorm een uur in de oven. Prik er met een vork in: als er geen deeg aan kleeft, is hij gaar.

Eet de broeder als hij nog warm is; lekker met boter en suiker.

Meer weten?